Viikon retoriikkavinkki: Lähde liikkeelle siitä, mistä ollaan samaa mieltä

Ihmiset pitävät mieluusti kiinni näkemyksistään. Yleensä niitä on vaikea muuttaa, oli puhuja sitten millainen retorinen velho tahansa. Tämä pätee jopa tilanteissa, joissa kuulijoille on rautalangasta vääntäen osoitettu, miksi he ovat väärässä. Tee haastavaksi koettu muutos kuulijoillesi helpommaksi.

Ihmisen mieli muutoksen hidasteena

Selitys muutoshaluttomuudelle löytyy ihmisen mielen rakenteesta: Pyrimme sisäiseen johdonmukaisuuteen ja olemme luonteeltamme “konservatiiveja” – enemmän tai vähemmän jokainen meistä. On vaikea myöntää olleensa väärässä. Oman näkemyksen kyseenalaistaminen järkyttää turvallisuuden perusrakenteita, koska se saattaa meidät kiusalliseen epävarmuuden tilaan. Näiden perusrakenteiden järkyttäjä saatetaan kokea vihamieliseksi tunkeilijaksi.

Jos tehtäväsi on markkinoida muutosta, ota huomioon yllä mainitut tosiasiat. Sovella retorinen strategiasi tämän mukaisesti. Ole ovela ja ota onkeesi seuraava retorinen vinkki:

Suuresta loikasta pikku askeleeksi

Pyri osoittamaan kuulijoillesi, miten heidän asenteensa, arvonsa ja uskomuksensa itse asiassa ovat yhdensuuntaisia sen kanssa, mitä näkemystä itse edustat. Jos kuulijat aluksi ajattelivat oman näkemyksensä ja sinun edustamasi kannan olevan kauhean kaukana toisistaan, he kenties tulevat nyt toisiin ajatuksiin. Muutokseen vaadittava loikka ei olekaan enää mahdottoman tuntuinen vaan se on muuttunut pieneksi askeleeksi, jonka ottamista voisi jopa harkita.

Miten toimia käytännössä? Ainakaan ei pidä mennä voimallisesti todistelemaan oman näkemyksesi hienoutta: saat aikaan vain tunteellisen vastareaktion, ja yleisösi vetää käsijarrusta. Asetu sen sijaan yleisösi asemaan ja pohdi sitä, miksi he näkevät asiat siten kuin näkevät. Tarkastele heidän arvojaan ja asenteitaan ja katso, voisiko niistä johtaa ne näkemykset, joita itse edustat. Jos löydät linkin, sinulla on valtit käsissäsi.

Mistä sinä ja yleisösi olette yhtä mieltä? Aloita puheesi siitä! Luot myönteisen suhteen kuulijoihisi – ainakaan he eivät vastusta sinua heti puheesi alussa. Löytämästäsi yksimielisyydestä voit vähitellen päätyä niihin näkemyksiin, joita toivot yleisösi omaksuvan. Ja jos olet toiminut taitavasti, yksi jos toinen kuulijasi saattaa antaa aivan uudenlaista arvoa sille, mitä heille esität. He voivat jopa muuttaa mieltään.

 

Kategoria(t): Viikon retoriikkavinkit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>