Puhetaitoa kiireiselle

Puhetaito ei ole vain harvoille ja valikoiduille synnyinlahjaksi siunaantunut erityiskyky, vaan sitäkin voi harjoittaa ja siinä voi kehittyä huippupuhujaksi saakka. Suomeksikin on julkaistu muutama kelpo puhujan opas, ja internet on täynnä hyödyllistä (joskin myös epäilyttävää) materiaalia.

Kaikilla ei ole kuitenkaan aikaa kahlata paksuja käsikirjoja. Tähän avun tuo se yksinkertainen tosiseikka, etteivät puhetaito ja retoriikka ole mitään rakettitieteitä, vaan kyse on hyvinkin yksinkertaisista periaatteista.

Olen koonnut alle hyvän puhetaidon olennaiset elementit pähkinänkuoressa. Ohjeet ovat yksinkertaiset, mutta tosiasiassa valtaosa puhujista ei tule aina ajatelleeksi edes näitä. Pienellä harjoittelulla kohoat helposti päätä pidemmäksi muita puhujia.

1. Sanoma

Minkä viestin haluat kuulijoillesi välittää? Minkä vaikutuksen haluat saada aikaan puheellasi? Onko sinulla väitteitä, joita haluat puolustaa? Pysähdy näiden kysymysten ääreen äläkä suunnittele puhettasi yhtään pidemmälle, ennen kuin olet selvittänyt puheesi sanomaan liittyvät kysymykset itsellesi.

Mieti mikä on puheesi väite ja mitä muuta tuot esille tukeaksesi väitettäsi tai väitteitäsi. Suunnittele tämä huolellisesti, koska tämä on puheen onnistumisen kannalta kriittistä.

Yllättävän usein heikkojen puheiden ydinongelma on, että puhujalla ei todellisuudessa ole mitään sanottavaa. Tai ainakaan puhuja ei ole selvittänyt itselleen sitä, mihin hän puheellaan pyrkii. Tällöin seurauksena on sekava esitys, jota on tuskastuttavaa seurata.

2. Yleisö

Jos retoriikalle määrittelisi kaksi peruspilaria, joista yksi on sanoma, niin toinen on ehdottomasti yleisö. Jos puhuja ei lainkaan välitä keille puhuu, on täysin tuurista kiinni, putoaako viesti hyvään maaperään.

Hyvä puhuja suuntaa viestinsä juuri niille, jotka ovat häntä kuulemassa. Pohdi tarkasti sitä, keistä yleisö koostuu. Ovatko he vanhoja vai nuoria ihmisiä? Mikä on heidän koulutustasonsa, elämäntyylinsä, poliittinen suuntautuminen, uskonnollinen tausta jne. Ennen kaikkea on syytä selvittää, miten he asennoituvat siihen, mitä tulet heille sanomaan, ja miten he asennoituvat sinuun puhujana.

Tällaisen analyysin jälkeen kykenet arvioimaan, kuinka haastavan puhetilanteen edessä olet. Sovita sanasi ja esitystyylisi siten, että juuri tämä yleisö kokee sen omakseen. Vangitse kuulijoiden mielenkiinto ja voita heidät puolellesi heti alussa.

Jos arvelet, että yleisösi on vastahankainen omaksumaan sanomaasi, mieti mistä asioista voisit löytää yhteistä pohjaa heidän kanssaan ja lähesty vaikeita asioita sitä kautta. Harkitse myös, sopisiko huumori puheeseesi: huumori keventää tunnelmaa, poistaa jännitystiloja, saa unohtamaan synkkyyden ja saattaa kummasti helpottaa sanomasi omaksumista.

3. Rakenne

Puheella voi hyvin olla yksinkertainen rakenne, kunhan selkeä rakenne löytyy. Yksi selkeä ja simppeli rakenne on aloitus, pääjakso, lopetus. Tällaisella Aristoteles tuli toimeen – miksipä emme myöskin me?

Puheen alussa tulee herättää yleisön mielenkiinto ja hyväntahtoisuus. Voi tuoda myös esille sitä, mitä puhe käsittelee.

Kun yleisö on kiinnostunut ja luottaa sinuun, onkin helppo siirtyä puheen pääjaksoon, jossa tuot esille varsinaisen sanomasi. Taustoita asiasi, esitä väitteesi selkeästi, perustele, kumoa mahdollisia vastaväitteitä.

Lopetuksessa voit nostattaa hieman tunnelmaa. Yleisön tunteisiin saa vaikuttaa. Tämän myötä puheestasi jää selkeämpi muistijälki kuulijoidesi mieleen. Voit vielä tiivisti käydä läpi puheesi ydinpointit.

4. Esittäminen

Opettele puheesi huolellisesti: sisäistä sanomasi niin, että sanoma kumpuaa sinusta eikä muistiinpanoistasi. Jos kykenet, puhu ilman papereita. Jos tämä tuntuu liian vaativalta, opettele vilkaisemaan puheesi aikana muistiinpanojasi niin, että säilytät katsekontaktin yleisöön niin usein kuin mahdollista.

Tärkeintä kuitenkin on, että puhut selkeällä ja kuuluvalla äänellä. Artikuloi selvästi. Älä puhu liian nopeasti. Jos jännität helposti ja tämä kuuluu äänestäsi, korota ääntäsi hiukan. Tämä lisää itsevarmuutta, jolloin jännitys vähenee.

Jo silloin kun suunnittelet puhettasi, tuo mukaan huumoria, kertomuksia, esimerkkejä, paljon konkretiaa, sanaleikkejä yms. Luo puheeseesi dynamiikkaa lisäämällä taukoja ja vaihtelemalla äänesi voimakkuutta.

Hymyile.

Ole oma itsesi. Keinotekoisuus paistaa läpi; oman persoonan tuominen esille tekee vaikutuksen.

5. Ota opiksesi

Kun puheesi on ohi ja yleisö osoittaa suosiota seisaallaan, älä päästä vielä helpotuksen huokausta. Ja vaikka kävisi niin, että yleisösi ei tunnu puheestasi juuri liikahtavan, käy läpi mitä tapahtui. Koska haluat kehittyä puhujana, sinun on syytä pohtia kriittisesti, miten puheessasi onnistuit.

Iloitse jos saavutit tasosi tai ylitit itsesi, mutta älä päästä itseäsi liian helpolla. Seuraava puheesi voi olla vielä parempi, kunhan otat huomioon ne opetukset, jotka tämänkertainen kokemuksesi sinulle antaa.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>